Home » Kennisbank » Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Een mobiele airco werkt vrij eenvoudig. Het apparaat zuigt warme lucht uit je kamer, koelt deze af en blaast de afgekoelde lucht weer terug. Dit koelproces vereist energie, en die energie wordt geleverd via je stroomnet. Maar hoeveel stroom verbruikt een mobiele airco precies?

Om dit te beantwoorden, is het belangrijk om te weten dat de stroomconsumptie van een mobiele airco voornamelijk afhangt van twee factoren: de capaciteit (uitgedrukt in BTU of British Thermal Units) en de efficiëntie (vaak aangeduid met de energie-efficiëntieklasse zoals A, A+, A++, etc.).

Je hoeft niet te schrikken van deze technische termen. In de volgende delen van dit artikel leggen we dit in eenvoudige bewoordingen uit. Je leert ook hoe je de stroomkosten van je mobiele airco kunt berekenen en verminderen.

Factoren die de stroomkosten van een mobiele airco beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de stroomkosten van je mobiele airco kunnen beïnvloeden.

De eerste is de capaciteit van het apparaat. Een groter apparaat met meer koelcapaciteit zal meer energie verbruiken dan een kleiner model. De capaciteit wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Units), waarbij een hoger aantal BTU betekent dat het apparaat meer warmte kan verplaatsen.

De tweede factor is de energie-efficiëntie van het apparaat. Dit wordt vaak aangeduid met een energie-efficiëntieklasse, zoals A, A+, A++, etc. Een airco met een hogere energie-efficiëntieklasse zal minder energie verbruiken voor dezelfde koelcapaciteit.

Tot slot speelt ook de instelling van je airco een rol. Hoe lager je de temperatuur instelt, hoe harder je airco moet werken en hoe meer stroom hij zal verbruiken.

Inzicht in deze factoren kan je helpen om een beter idee te krijgen van hoeveel je mobiele airco je aan stroom gaat kosten.

Hoeveel stroom gebruikt een mobiele airco: gemiddelde berekening

Het exacte stroomverbruik van een mobiele airco hangt af van de specifieke kenmerken van het apparaat, maar we kunnen wel een gemiddelde berekening maken om je een idee te geven.

Stel, je hebt een mobiele airco met een capaciteit van 9000 BTU en een energie-efficiëntieklasse van A. Als we aannemen dat dit apparaat ongeveer 1000 watt per uur verbruikt en je het apparaat 8 uur per dag gebruikt, dan verbruikt je airco ongeveer 8 kilowattuur (kWh) per dag.

Vervolgens moet je de energiekosten per kWh weten om te berekenen wat dit je gaat kosten. Stel dat de energiekosten 22 cent per kWh bedragen, dan zou het dagelijkse gebruik van deze airco je ongeveer €1,76 kosten.

Dit is slechts een schatting en het werkelijke stroomverbruik kan variëren op basis van verschillende factoren. Maar met deze informatie kan je wel een ruwe inschatting maken van de kosten.

Tips om de stroomkosten van je mobiele airco te verminderen

Als je de stroomkosten van je mobiele airco wilt verminderen, zijn er een paar dingen die je kunt doen.

Ten eerste, let op de temperatuurinstelling. Het is niet nodig om je kamer ijskoud te maken. Een temperatuur rond de 23-25 graden Celsius is vaak al voldoende om een aangename omgeving te creëren. Elk graadje lager kan je airco tot wel 6% meer energie kosten.

Daarnaast, probeer de airco alleen te gebruiken als het echt nodig is. ’s Nachts koelt het vaak af, en dan kan je beter natuurlijke ventilatie gebruiken door ramen open te zetten.

Onderhoud van je airco kan ook bijdragen aan een lager stroomverbruik. Een goed onderhouden apparaat werkt efficiënter. Zorg dus voor regelmatige reiniging van de filters en een jaarlijkse servicebeurt.

Tot slot, als je airco aan vervanging toe is, kies dan voor een model met een hogere energie-efficiëntieklasse. Hoewel deze vaak duurder zijn in aanschaf, kunnen ze op de lange termijn goedkoper uitvallen vanwege hun lagere stroomverbruik.